top of page

Dimecres 2

Orgull i prejudici

FITXA ARTÍSTICA:Tìtol: Pride & prejudice.
Any: 2005.

Autora: Jane Austen.

Idioma: Francés.

Versió cinematogràfica: ARGUMENT:A mesura que la trama avança, l'assenyada Jane i el gentil senyor Bingley, que tenen un caràcter molt semblant, es van enamorant l'un de l'altre, mentre que Elizabeth cada vegada detesta més el senyor Darcy. En canvi, coneix per accident un oficial anomenat Whickham que per ella encarna totes les virtuts. Wickham li explica que el senyor Darcy i ell es van criar a la mateixa casa, però que Darcy el va fer fora quan el seu pare va morir, i que ell es va veure obligat a guanyar-se la vida mentre que el senyor Darcy heretava totes les possessions familiars. Això fa que Elizabeth encara odiï més el senyor Darcy.

Mentrestant, tothom està convençut que Jane i el senyor Bingley es casaran, tot i la diferència econòmica, fins que el senyor Bingley abandona la casa inesperadament, trencant tota relació amb Jane. Aquest fet incomprensible destrueix les esperances de Jane i li trenca el cor. Elizabeth, que està molt unida a la seva germana, creu que és Caroline, la vanitosa germana del senyor Bingley, la persona que l'ha obligat a partir.
Aleshores s'assabenta que és Darcy qui va incitar el seu amic a deixar Netherfield, cosa que, unida al relat de Wickham, fa que senti una ràbia cega contra ell. I és per això que quan el senyor Darcy li declara el seu amor, que havia intentat oblidar sense aconseguir-ho, Elizabeth el rebutja de manera categòrica, retreient-li els fets anteriors.
Després d'això, el senyor Darcy s'allunya d'Elizabeth, no sense abans escriure-li una carta on li explica el que realment va succeir: Wickham és una persona de poca confiança i de caràcter dubtós que li ha mentit, i si ell va separar Jane i Bingley és perquè creia que el seu amic no era correspost i no volia que patís. Aquesta carta torba Elizabeth enormement, i fa que la seva mala opinió sobre Darcy trontolli.
Aleshores li arriba la notícia que Wickham s'ha fugat amb la seva germana Lydia, cosa que acaba de confirmar el que Darcy li ha explicat. I més tard, quan s'assabenta que aquest ha intervingut en la localització dels amants, tots els seus prejudicis s'esvaeixen i s'adona que s'ha enamorat del senyor Darcy.
Finalment, el senyor Darcy confessa al seu amic Bingley que Jane l'estima, i el persuadeix perquè la demani en matrimoni, cosa que finalment fa. Jane, que no ha deixat d'estimar-lo, accepta sense dubtar. Pel que fa al senyor Darcy, s'adona que l'actitud d'Elizabeth envers ell ha canviat, i gosa expressar-li els seus sentiments per segona vegada. Aquest cop, Elizabeth accepta la seva mà. La novel•la, doncs, té un final doblement feliç.APARICIÓ DE LA NOVEL·LA CLÀSSICA A LA GRAMÀTICA DE L' AMOR:L'aparició en Longbourn, un poble de camp anglès, de Charles Bingley, jove, solter i ric, desperta les ambicions de les famílies del veïnat, que el consideren un excel • lent partit per a les seves filles. Ell i el seu amic Fitzwilliam Darcy, també adinerat, hauran de lluitar contra les intrigues amb les quals es tractarà de posar traves a l'amor que senten per dues de les germanes Bennet, pobres i modestes, abans d'arribar a un final feliç.FRASES:

1. ¡Tu ho has dit! Estar enamorat és exposar-se a un naufragi constant. Naufraguem amb cada fracàs. Del que es tracta és de sobreviure a les tempestes perquè, algun dia, puguem arribar al port on algú ens estarà esperant només a nosaltres.

2. L'amor és un infern on et quedaries a passar l'eternitat.

3. És veritat que actualment vivim al dia i està de moda el momentani, l'efímer, però aquest amor segueix existint ... Ha de seguir existint!RELACIÓ AMB LA GRAMÀTICA DE L'AMOR: 

 

© 2013
Per: Sara Trinidad García
Alba Mauro Gabarda
bottom of page